Pagini

vineri, 12 februarie 2010

20 Cele mai mai uluitoare desene 3D pe asfalt



10 Cele mai importante descoperiri arheologice din 2009

Pe masura ce tehnologia devine tot mai sofisticata, numarul descoperirilor arheologice creste si, odata cu el, sporesc cunostintele noastre despre trecutul omenirii. Printre sute de noutati in domeniu, aflate in cursul anului trecut, iata-le pe cele 10 pe care publicatia Archaeology le socoteste drept cele mai spectaculoase.

Enigmaticul conducator Moche - Ucupe, Peru

Civilizatia Moche, care a inflorit intre anii 100-800 d. Hr. in Peru, ii intriga de multa vreme pe arheologi, suscitand dezbateri aprinse: era vorba despre un stat unitar, avand un singur "cap", sau despre un ansamblu de orase-state, legate nu politic, ci doar printr-o cultura comuna?
Desi, mult timp, acesta ultima ipoteza a dominat lumea stiintifica, o descoperire facuta in cursul anului trecut sugereaza ca lumea Moche avea totusi, o structura statala inchegata, cetatile fiind sub conducerea unei autoritati centrale.
Descoperirea a avut loc in satul Ucupe: o bogatie de obiecte din arama aurita - masti, scuturi, diademe - ingramadite intr-un singur mormant, cel al unui conducator local. Ansamblul era foarte asemanator cu cel descoperit in mormintele unor aristocrati Moche, aflate la mai multi kilometri departare, spre nord. Faptul ca in orase diferite, aflate fiecare in valea lui, s-au gasit morminte organizate asemanator, sugereaza, dupa parerea arheologilor, ca exista o autoritate centrala care impunea aceste practici.

10 Cele mai transparente animale din lume

1 Broasca transparenta


Related Posts with Thumbnails