Pagini

vineri, 29 ianuarie 2010

10 Cele mai incredibile Orase Fantoma

1 KOLMANSKOP (Namibia): Îngropate în nisip
Kolmanskop este un oraş-fantomă în Namibia de sud. În 1908, Luederitz a fost cufundat de febra cautarilor de diamante şi oamenii s-au grabit în deşertul Namib sperând sa se imbogateasca usor. În termen de doi ani, un oraş, completat cu o şcoală, spital şi clădiri rezidenţiale, a fost înfiinţat în deşertul sterp de nisip. Dar, la scurt timp după scăderea vânzărilor de diamante, după primul război mondial, începutul sfârşitului a început. Pe parcursul anului 1950, oraşul a fost parasit si dunele au început să acopere orasul.

În curând cladirile s-au prăbuşit şi grădinile ordonate şi străzile au fost îngropate sub nisip. Usi si ferestre s-au spart.Un oraş nou fantoma s-au născut.




Un cuplu de clădiri vechi sunt încă în picioare, iar unele interioare,ca teatrul,sunt încă în stare foarte buna, dar restul sunt demolate,surpate,ruine de la grandoare la case fantomă.



2 PRYPIAT (Ucraina): Orasul muncitorilor Cernobîl

Prypiat este un oraş părăsit în Zona de alienare în Ucraina de nord. Acesta a fost casa muncitorilor de la centrala nucleară de la Cernobîl , abandonat în 1986, după dezastrul de la Cernobîl. Populaţia sa a fost in jur de 50.000 de oameni înainte de accident.




Clădiri,apartamente (dintre care patru au fost construcţii recente care nu au fost niciodata ocupate), piscine, spitale şi alte clădiri au fost abandonate, şi totul din interiorul clădirilor a fost lăsat în urmă, inclusiv înregistrări, documente, televizoare, jucarii pentru copii, mobilier, obiecte de valoare, şi de îmbrăcăminte , etc.
Cu toate acestea, multe dintre blocuri au fost aproape complet jefuite la începutul secolului al 21-lea. "Nimic de valoare n-a fost lăsate în urmă;s-au luat chiar si scaune de toaletă . Unele cladiri au rămas neatinse. Multe dintre interioarele clădirilor au fost vandalizate şi jefuite de-a lungul anilor. Deoarece cladirile nu sunt întreţinute, acoperisurile s-au crapat, iar in primavara camerele sunt inundate cu apă. Nu este neobişnuit sa gasim arbori pe acoperisuri si chiar în interiorul clădirilor. Această grăbeşte procesul de deteriorare, şi din cauza aceasta, o şcoală parţial s-a prăbuşit în luna iulie a anului 2005.



3 SAN ZHI (Taiwan): o statiune futuristica

In nordul Taiwan-ului, acest sat futurist a fost iniţial construit ca o statiune de vacanta de lux pentru cei bogaţi. Cu toate acestea, după numeroase accidente mortale în timpul construcţiei,producţiea a fost oprită. O combinaţie de lipsa de bani şi de lipsa de voinţă a însemnat că lucrarea sa fie oprita permanent. Într-adevăr, în zona circula zvonuri că orasul este acum bântuit de fantomele celor care au murit.




4 CRACO (Italia): un oras medieval fascinant

Craco este situat în regiunea Basilicata şi provincia Matera. Acest oras medieval este tipic celor din zona, construit cu mult timp in urma pe dealurile din jurul care să permită culturi agricole de grâu şi alte culturi. Craco poate fi datat din anul 1060 cand terenul a fost în proprietatea arhiepiscopul Arnaldo, Episcop de Tricarico.




În 1891, populaţia de Craco sa ridicat la mai bine de 2000 de oameni. Între 1892 şi 1922 peste 1300 de persoane sau mutat din oraş in America de Nord. Slaba agricultura a fost completata de cutremure, alunecări de teren, şi de război - toate acestea au contribuit la aceasta migraţiei în masă. Între 1959 şi 1972 Craco a fost afectate de ample alunecări de teren şi cutremure. În 1963 restul de 1800 de locuitori au fost transferati într-o vale din apropiere numita Craco Peschiera, şi Craco a rămânas pustiu si a inceput sa se degradeze.



5 ORADOUR-SUR-GLANE (Franta): groza de la al doilea razboi mondial

Un sat mic din Oradour-sur-Glane, Franţa,a trait o groaza. In timpul celui de al doilea război mondial, 642 de rezidenţi au fost masacraţi de către soldaţii germani ca pedeapsă pentru Rezistenta franceza. Oamenii au fost înghesuiţi în hambare, unde au fost împuşcaţi în picioare pentru muri mai lent. Satul a fost distrus de germani după aceea. Ruinele sale inca stau astăzi ca un memorial pentru moartea oamenilor şi ca o reamintire a evenimentelor care au avut loc.



6 GUNKANJIMA (Japonia): insula interzisa

Aceasta insula este una dintre cele 505 insule nelocuite. De asemenea, este cunoscut sub numele de "Gunkan-jima" sau Battleship Island datorită zidurile sale. Ea s-a intemeiat în 1890 atunci când o companie numita Mitsubishi a cumparat insula si a inceput un proiect pentru a extrage cărbune de pe fundul mării.




În 1959, populaţia a fost umflata, şi s-a declarat o densitate de 835 de persoane pe hectar pentru întreaga insulă (1391 pe hectar pentru cartierul rezidential) - una din cele mai mari densitati a populaţiei înregistrate vreodată în întreaga lume. Aşa cum petrolul a înlocuit cărbunele în Japonia, în anii 1960, minele de cărbune au început sa se închide în toată ţara, şi minele de la Hashima nu au supravietuit. În 1974, Mitsubishi a anunţat oficial închiderea minei, iar astazi insula este goala, iar călătoriile pe ea sunt interzise. Insulă a fost locaţie pentru filmul "Battle Royale II" din 2003 şi inspiratie pentru finalul de joc video "Killer7",foarte popular in Asia.



7 KADYKCHAN (Rusia): amintiri ale Uniunii Sovietice

Kadykchan a fost unul din multe oraşe mici, din Rusia care a căzut în ruină atunci când Uniunea Sovietică sa prăbuşit. Rezidenti au fost obligaţi să se mute pentru a avea acces la servicii cum ar fi apă curentă, şcoli şi îngrijire medicală. Odată a foat un oraş minier de 12.000 de oameni, acum este pustiu. În graba lor de a părăsi orasul, oamenii au lăsat bunurile lor în urmă în case, astfel încât putem găsi acum jucării, cărţi, îmbrăcăminte şi alte obiecte pe întreg teritoriul oraşului gol.



8 KOWLOON WALLED CITY (China): Un oraş fără de lege

Kowloon Walled City a fost situat în afara Hong Kong-ul,in China în timpul dominaţiei britanice. Un oras faut pentru a proteja zona împotriva piraţilor, a fost ocupat de Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial şi, ulterior, preluat de către intruşi, după capitularea Japoniei. Nici Marea Britanie, nici China nu si-au asupat responsabilitatea pentru el, aşa că a devenit un oraş cu propria lege.

Populaţia s-a inmultit in zecile de ani, cu rezidenţii,astfel s-au construit coridoare,labirinturi mai sus decat nivelul strazii, care era plina de gunoi. Clădirile înalte au crescut, astfel că lumina solară nu a putut ajunge la nivelurile de jos şi întreg oraşul a trebuit să fie iluminat cu lumina fluorescenta. A fost un loc în care bordelurile, cazinourile, opiul, saloanele de cocaină, şi de fabricile secrete s-au ascuns de autorităţi. Acesta a fost în cele din urmă dăramat în 1993, după o decizie reciprocă a autorităţilor britanice şi chineze.



9 FAMAGUSTA (Cipru): o dată o destinaţie turistică de top, acum un oraş-fantomă

Varosha este o localitate în Republica nerecunoscută a Ciprului de Nord. Înainte de invazia turca din 1974 din Cipru, a fost o zona moderna turistica a oraşului din Famagusta. Pentru ultimele trei decenii, a fost lăsat ca un oraş-fantomă.
În anii 1970, oraşul a fost numărul unu ca destinaţie turistică în Cipru. Pentru a răspunde la creşterea numărului de turişti, au luat naştere multe clădire inalte şi hoteluri.
Atunci când armata turcă a obţinut controlul asupra zonei în timpul războiului, a inpeput sa se transforme intr-un oras fantoma.
Deoarece nu s-au efectuat reparaţii timp de 34 de ani, toate clădirile sunt degradate.



10 AGDAM (Azerbaidjan): o dată un oraş cu 150000 de oameni, acum pierdut

Oraşul din Azerbaidjan a fost cândva un oraş înfloritor de 150.000 de persoane. Acesta a fost parasit, în 1993, în timpul războiului Nagorno Karabah; deşi oraşul nu a fost niciodată un camp de luptă, acesta a căzut victimă vandalismului în timp. Cladirile sunt e goale, cu graffiti-acoperite moschee sunt rămase intacte. Oamenii din Ağdam s-au mutat în alte zone din Azerbaidjan, precum şi în Iran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails