Pagini

joi, 4 februarie 2010

Primele in lume

1 Prima Camera Digitala (1975): Creata de inginerul Kodak Steve Sasson
În decembrie 1975, inginer Kodak Steve Sasson a inventat ceva care , decenii mai târziu, a revolutionat fotografia: primul aparat de fotografiat din lume digital.
A fost de marimea unui prajitor de paine, si a capturat imagini alb-negru la o rezolutie de 100 × 100 - sau de 0.01 megapixeli, în terminologia de marketing de astăzi.
Imaginile au fost stocate pe casete audio.
Camera foto-video utiliza un ADC de la Motorola, un BOG-standard (pentru anii 1970), lentila de la un aparat foto Kodak cu film, şi un cip CCD de la Fairchild Semiconductor - aceeaşi tehnologie ca in utilizarea aparatelor de fotografiat digitale de astăzi.
World’s First Digital Camera




2 Primul Motel (1925): Motelul Inn
World's First Motel

Motel Inn din San Luis Obispo, California, este primul motel din lume. A fost construit în 1925 de către arhitectul LA Heineman, Arthur, care a inventat termenul de motel cu sensul "Hotel cu motor."
Motel Inn a fost iniţial numit Milestone Mo-Tel. Pe atunci, o noapte de cazare costa 1.25 $ . Heineman, nu şi-a putut permite taxa de înregistrare a mărcii, asa ca termenul de "motel" a fost folosit si de concurenţii săi. Motelul este încă în funcţiune si astăzi.



3 Prima coperta de album (1938): Smash Song Hits de Rodgers si Hart
World's First Album Cover

Alex Steinweiss, designer de 23 de ani, a inventat în 1938, prima copertă de albumul pentru Columbia Records.
Albumul "Smash Song Hit-uri de Rodgers şi Hart", a fost primul album ce coperta din lume.



4 Primul roman (1007): Tale of Genji
World's First Novel

In 1007, o doamnă japoneză a facut ceea ce este considerat primul roman din lume.
"Genji Monogatari" spune povestea unui fiu de împărat, afalt in căutarea dragostei, şi femeile pe care le intalneste pe drum.



5 Primul Server Web si primul Site Web (1990): un computer NeXT de la CERN
World's First Web Server and Web Site

Info.cern.ch a fost primul site web din lume, şi serverul web, pe care rula a fost un calculator NeXT de la CERN. Adresa primei pagini web a fost http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html , făcută de Tim Berners-Lee



6 Prima motociclata (1885): Daimler's
World's First Motorcycle

Prima motocicleta a fost proiectata şi construita de inventatori germani Gottlieb Daimler si Wilhelm Maybach în Bad Cannstatt (Stuttgart), în 1885.
Acesta a fost, în esenţă, o bicicletă motorizata.
Acesta a fost, de asemenea,primul vehicul propulsat de petrol.



7 Prima scanere X-Ray (1895): mana sotei lui Röntgen
World's First X-Ray

În 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor de fizica la Universitatea din Wurburg în Germania, a facut experimente cu descarcari electrice în tuburi de sticlă evacuate.
Tarziu în 1895 Wilhelm Röntgen era singur pe timp de noapte si facea experimente, aflandu-se în întuneric a observat o strălucire ce s-a produs pe perete. El a numit aceasta descoperire, raze neidentificate "X" sau, daca preferati; raze X.
După mai multe luni de joaca cu descoperirii sale, el a observat că obiectele care cad în calea razelor arunca umbre şi a creeaza imagini pe perete.
Imediat dupa el a folosit o plăcuţă de fotografie şi mana soţiei sale, Frau Röntgen, în calea razelor X, creând prima imagine-ray din lume .
În 1901 Wilhelm Röntgen a fost distins cu primul Premiul Nobel pentru Fizică pentru această descoperire.



8 Primul Mouse pentru calculator (1964): facut de Douglas Engelbart
World's First Computer Mouse

Primul mouse-ul din lume a fost făcut de către Douglas Engelbart, în 1964, acesta a constat din două-roţi amplasate perpendicular - care să permită circulaţia pe una dintre axe. Avea aplasat un buton mare deasupra şi era din lemn.



9 Primul zgarie-nori (1885): in Chicago
World's First Skyscraper

Considerat a fi primul zgârie-nori din lume, datorită arhitecturi cladirii unice.A fost construit în 1885 în Chicago, şi demolat în 1931 pentru a face loc constructiei altui turn.A fost prima constructie care a folosit o structura din otel, dar majoritatea structurilor sale au fost compuse din fier forjat. A avut o inaltime de 42 m.



10 Primul Concept Car (1938): Buick Y-Job
World's First Concept Car

Conceputul din 1938 al celebrului designer de la General Motors,Harley Earl, Buick Y-Job este considerat de cei mai multi ca find prima masina concept.
Masina a avut faruri ascunse acţionate electric , barele de protecţie, usi cu mânere flush.



11 Primul MP3 Player (1998): MPMan 32MB
World's First MP3 Player

Lansat în 1998, Eiger Labs MPMan a fost primul MP3 player din lume, oferind 32MB de memorie interna - se poatea extinde la 64MB. Costa 69 $ + de transport maritim. Aceasta măsura, 91 x 70 x 16.5 mm.



12 Primul joc cu cuvinte incrucisate(1913): inventata de Arthur Wynne
World's First Crossword

În 1913, Arthur Wynne lucra la elaborarea paginii săptămânale de puzzle pentru New York World, un ziar important in acel timp.
A conceput renusul pentru ediţia de Crăciun, publicată la 21 decembrie.



13 Primul Microprocessor (1971): Intel 4004
World's First Microprocessor

În noiembrie, 1971, o companie numita Intel a prezentat publicului primul microprocesor din lume, un singur cip, Intel 4004 (US Patent # 3,821,715), inventat de inginerii Intel Federico Faggin, Ted Hoff, şi Stan Mazor.



14 Prima revista (1731): The Gentleman's Magazine
World's First Magazine

Revista Gentleman's, a fost publicata pentru prima dată în 1731, la Londra,si este considerata ca find prima revista.
Edward Cave, a editat revista Gentleman's sub numele de "Sylvanus Urban", a fost primul care a utilizat termenul de "revista".



15 Prima fotografie (1826):"Vedere din fereastră de la Le Gras"
World's First Photograph

Secole de cercetare în chimie si optica, inclusiv inventarea Camerei obscure, au facut sa apara prima fotografie in lume. În 1826, omul de ştiinţă francez Joseph Nicéphore Niépce, a facut această fotografie, intitulata Vedere din fereastra de la Le Gras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails